El bandolerisme va ser un fenomen social que es va donar a Catalunya durant l’Edat Moderna. El massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en va ser un focus destacat. El fet que hi passés un camí ral i el seu relleu encaixat el feien un indret idoni pels bandolers.

Dades d’interès

Adreçat

Cicle inicial, mitjà i sperior de primària i ESO

Lloc

Casa Nova de l'Obac
Ctra. BV-122 de Terrassa a Rellinars, km 9,8

Durada

De 10 a 14 h.
A les 10 h, els infants tenen 30 minuts per esmorzar

Preu

130 euros per grup


L’activitat

El bandolerisme va ser un fenomen social que va aconseguir una gran implan­tació a Catalunya i que va sorgir motivat per factors diversos.

Les característi­ques d’aquest fenomen, els factors que el van generar i aspectes més concrets de la vida dels bandolers són els que s’explicaran al llarg de l’itinerari.

Però, sens dubte el bandoler més popular, enigmàtic i llegendari que actuà per les terres de la Serra de l’Obac fou l’anomenat Capablanca. Durant l’activitat coneixerem la llegenda d’aquest popular bandoler.

Els objectius

> Conèixer el llegat històric del Parc Natural.

> Conèixer alguna de les llegendes del Parc Natural.

> Descobrir el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Les fases de treball

El treball previ a l’aula

Les escoles disposen d’un dossier digital que poden treballar des de l’aula. El dossier introdueix alguns dels aspectes més rellevants del bandolerisme català: qui eren els bandolers, els àmbits territorials on es concentraven i els càstigs que rebien quan eren capturats.

La ruta pels entorns de la Casa Nova de l’Obac

Durant l’itinerari, els nens i nenes entendran perquè el massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va ser terra de bandolers, descobriran quins instruments utilitzaven per fer les emboscades i coneixeran la llegenda del bandoler Capablanca.