Viu el parc és un programa organitzat per l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona que es va començar a desenvolupar l’any 1992 i que en l’actualitat abasta deu dels dotze espais que conformen la Xarxa de Parcs Naturals.

Dades d’interès

Adreçat

Cinquè de primària

Lloc

Casa Nova de l'Obac
Ctra. BV-122 de Terrassa a Rellinars, km 9,8

Durada

De 10 a 14 h.
A les 10 h, els infants tenen 30 minuts per esmorzar

Preu

Programa subvencionat per la Diputació de Barcelona


L’activitat

El programa Viu el parc a l’escola és la línia educativa del programa Viu el parc. Aquest és un programa impulsat per l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona que té per a objectiu la realització d’un seguit d’activitats artístiques, culturals i educatives que permetin descobrir a la població el ric patrimoni natural i cultural dels espais naturals protegits que conformen la Xarxa de Parcs Naturals de la província de Barcelona.

Els objectius

> Dinamitzar, preservar i divulgar el patrimoni natural i cultural de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

> Afavorir la presa de consciència de la problemàtica mediambiental.

> Fomentar i promoure el sentit de pertinença de la població local a l’espai natural protegit.

Les fases de treball

El treball previ a l’aula

Aquesta activitat consisteix en la realització d’una sessió de treball a l’aula per part d’un educador/a ambiental.

La dinàmica central de l’activitat és la construcció d’un model de parc natural utilitzant el material lliurat per l’educador/a.

L’alumnat, organitzat en 4 equips, ha de realitzar una maqueta en la qual es mostri el seu coneixement del concepte de parc natural.

A més, les escoles disposen d’un joc digital, penjat a la web de la Xarxa de Parcs Naturals: El joc de la diversitat dels parcs.

La festa al parc

La segona fase del programa consisteix en la celebració d’una jornada festiva al parc per a tots els alumnes participants en el programa.

Durant la jornada es fan diferents activitats ludicoformatives en format divers: joc de pistes, taller plàstic, itinerari de descoberta, entre d’altres. 

Els alumnes assistents realitzen totes les activitats rotativament. Les dinàmiques proposades permeten descobrir, als nens i nenes, alguns dels elements patrimonials dels parcs: les comunitats vegetals, la fauna, el relleu, l’arqueologia, el món llegendari, etc.

El treball posterior

El programa Viu el parc a l’escola proposa la realització, per part dels alumnes, de diversos articles que omplin de contingut un blog creat per l’equip pedagògic del programa.

Els temes principals del blog seran l’experiència viscuda pels infants durant la realització del treball a l’aula i de les jornades festives, així com el patrimoni dels parcs naturals. 

Per fer-ho, es suggereix la creació de 4 o 5 equips de treball. Cada equip ha de desenvolupar un tema i elaborar-ne una redacció. Un cop feta, caldrà publicar-la en el blog i dotar-la del format establert.